Akvaryum Donanımı

AKVARYUM DONANIMI Cam akvaryum
Piyasada türlü ölçülerde ve geometrilerde akvaryum bulabilir, ya da kendiniz istediğiniz ölçülerde özel olarak yaptırabilirsiniz. Günümüzde en dayanıklı akvaryumlar kenarları özel akvaryum silikonuyla yapıştırılan cam levhalardan yapılır. Akvaryumun büyüklüğü arttıkça artan su basıncına dayanacak şekilde camların kalınlığı da artar. Bir akvaryum, içi suyla doluyken küçük darbelerle patlamayacak kadar sağlam olmalıdır. Zehirli olmayan silikon yapıştırıcı kullanıldığından da emin olunmalıdır. Akvaryumunuzu kaliteden ödün vermeden güvenilir bir firmadan almanızı tavsiye ederiz.

Küçük bir akvaryumunda sağlıklı bir biyolojik denge kurmak büyük bir akvaryuma göre çok daha zordur. Çünkü az su hacmiyle bitki çürümesi, fazla yemleme gibi olumsuzluklardan büyük hacimli bir akvaryuma göre çok daha çabuk etkilenecektir. Büyük bir akvaryumda balıklar çok daha sağlıklı yaşar ve gelişirler. Çok büyük bir akvaryumun bakımı da bazı pratik nedenlerden tecrübesiz birine zor gelebilir. Her durumda alacağınız ilk akvaryumun en az 100 litre hacminde olmasını öneririz. Örneğin 80× 40× 40cm (uzunluk× genişlik× yükseklik) başlangıç için ideal bir ölçüdür. Dekore edildiğinde güzel bir derinlik hissi verebilmek için bir akvaryumun genişliği en az yüksekliği kadar olmalıdır.

Akvaryumun yerinin seçimi:
Akvaryum odada rahat izlenebilecek ve pencereden doğrudan ışık almayacak bir konuma yerleştirilmelidir. Doğrudan güneş ışığı alan akvaryumlarda çok çabuk yosunlanma görülür. Dekorasyon derinliği ve balıkların kendilerini daha güvende hissetmesi açısından en iyisi akvaryumu bir duvara yaslamak olacaktır. Balıkların çoğu her yönden ışık gelmesinden tedirgin olurlar. ikle büyük akvaryumları oda tabanının statiği açısından da duvara yaslamak daha güvenli olacaktır.

Akvaryum alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Akvaryum güvenilir bir yerden alınmalı, kaliteden ödün verilmemelidir. Aranan özellikler: Sağlamlık, düzgün kesim ve silikon yapıştırma, kaliteli ve zehirsiz silikon kullanımı.
  • Akvaryum en az 100 litre hacminde olmalıdır. Dekorasyonda derinlik hissi verebilmeniz ve balıkların rahatlığı açısından genişliği en az yüksekliği kadar olmalıdır.

    Akvaryum dolabı
    Suyuyla, kumuyla ve dekorasyonuyla içi dolu bir akvaryumun ağır olduğu (yaklaşık 1.3× litre hacim× kg) unutulmamalıdır. Örneğin 80× 40× 40cm ölçülerinde dolu bir akvaryum (128 litre) yaklaşık 166kg ağırlığındadır. Akvaryumun altına koyacağınız sehpa, masa veya dolap bu ağırlığı taşıyacak kadar sağlam ve dengeli olmalıdır. Akvaryumla altlık arasına hem ısı izolasyonu hem de mekanik şok emilimi için strafor gibi esnek bir malzeme yerleştirilmelidir. Akvaryumunuza otururken karşıdan bakıyor olmanız idealdir. Yani altına masa, dolap ya da sehpanın yüksekliği 75cm kadar olmalıdır.

    Akvaryum kumu
    Akvaryum kumu olarak genellikle taneleri 2-4mm kalınlığında kireçsiz dere kumu veya quarz kum kullanılır. Koyu renk tonlu kum tipleri akvaryumlarda daha dekoratif bir görünüm verirler. Akvaryum tabanında oluşturulacak kum örtüsünün yaklaşık 5cm kalınlığında olması tavsiye edilir. Birçok biyolojik dönüşüm akvaryum tabanında yer alır. Bu dönüşümler sonucu ortaya çıkan organik maddelerin bir kısmı, bitki kökleri tarafından besin maddesi olarak kullanmak üzere emilirler. Bazı balık türleri kumu kazarak kendilerine vaya yavrularına yuva yaparlar. Akvaryum kumundaki su dolaşımı biyolojik denge için son derece önemlidir. Kumda çok hızlı su dolaşımı besin maddelerinin birçoğunun oksitlenerek çökmesine ve bitkiler tarafından kullanılamayacak bir hale gelmelesine neden olur. Taban filtreleri bu yüzden bitkili akvaryumlarda tavsiye edilmezler.

    Çok yavaş su dolaşımı ise kumda oksijenin çok azalmasına ve kokuşmaya neden olur. Ayrıca dolaşım olmazsa besin maddeleri bitki köklerine taşınamazlar. Çok ince kum kullanmak bu yüzden bitkiler için ideal değildir.

    Son yıllarda kumda optimal su dolaşımını sağlamak için düşük güçte taban ısıtıcıları kullanılıyor ve bitkiler, dolayısıyla balıklar üstünde de olumlu sonuçları da görülüyor.

    Laterit, tropik bölgelerde çok görülen, mineraller- özellikle de demirce zengin kırmızı bir kum tipidir. Akvaryum kurulurken kum konulmadan tabana bir miktar laterit dökülmesi bitkilerin uzun süreler demir eksikliği çekmeden büyüyebilmesine yardım edecektir.

    Akvaryum filtresi
    Su filtresi bir akvaryumun kalbi gibidir. Çoğunlukla bir su pompasından ve kirli suyun içinden geçerken temizlendiği bir filtre haznesinden oluşur. Suyu temizlemesinin yanında akvaryumda sürekli su dolaşımı oluşturarak sıcaklığın eşit dağılmasını ve suyun oksijence zenginleşmesini sağlar. Kaliteli bir su filtresinin pompası 10 yıldan fazla bozulmadan çalışabilmeli, rahatsız edici sesler çıkarmamalıdır. Değişik filtre tipleri vardır. Bazıları akvaryumun içine yerleştirilirken (iç filtre) bazıları dışarıda (dış filtre) kalırlar.

    Akvaryum filtresiyle, kullanılan filtre malzemelerinin cinsine bağlı olarak mekanik, biyolojik ve kimyasal olmak üzere üç tür filtrasyon gerçekleştirilebilir:

    Mekanik filtrasyon:
    Mekanik filtrasyonda su, sünger, sentetik elyaf gibi tortu tutucu filtre malzemeleri kullanılarak kaba kirlerden arındırılır. Mekanik filtrasyon, kolayca temizlenebilen bir ön filtre aracılığıyla gerçekleştirilip, daha zor temizlenen ve biyolojik filtrasyonun yer aldığı esas filtrenin daha uzun süreler temizlenmeden görev yapması sağlanabilir. Mekanik filtre malzemeleri, malzeme türüne göre sık sık yıkanmalı ya da yenilenmelidirler.

    Biyolojik filtrasyon:
    Biyolojik filtrasyonda sünger, fırınlanmış seramik gibi bol gözenekli, geniş yüzeyli filtre malzemelerine yerleşen aerobik ve anaerobik bakteriler, azot zinciri gibi biyolojik dönüşümleri gerçekleştirerek suyun biyolojik olarak arınmasını sağlarlar. Filtreye yeni yerleştirilmiş bir malzemede bakterilerin kolonileşerek yeterli nüfusa ulaşmaları bir ay kadar bir zaman alır. Filtreyi temizlerken bakteri kolonilerini yok etmemek için biyolojik filtre malzemesini en iyisi değiştirdiğiniz akvaryum suyuyla hafifçe çalkalayınız. Biyolojik filtre malzemesini yenilediğiniz zaman bakteri oluşumunu hızlandırmak için bir miktar eski malzemeyle karıştırabilirsiniz.

    Kimyasal filtrasyon:
    Suyun asitliğini (pH) düşürmek ve dengede tutmak için turba (torf, peat) filtre malzemesi kullanılır. Hümik asitler içeren bu filtre malzemesi, suyu hafif kahverengileştirerek yumuşak suyu seven bazı balık türlerinin yaşamasına uygun bir ortam sağlar.

    Isıtıcı-termostat
    Çoğu tropik bölgelerden gelen akvaryum bitki ve balıkları genellikle 24° -26° C su sıcaklığı gerektirirler. Isıtıcı-termostatın görevi akvaryumun sıcaklığını ayarlanan sıcaklıkta olabildiğince az salınımlarla sabit tutmaktır. Günümüzde bazı tanınmış firmaların ürettikleri kaliteli ısıtıcı-termostatlar sayesinde akvaryumlarda suyun sıcaklığını güvenli bir biçimde ayarlamak artık bir sorun olmaktan çıkmıştır.

    Isıtıcının gücü (Watt) ne olmalı?

    Akvaryumunuzun sıcaklığını 25° C'de sabit tutmak için serin bir odada litre başına yaklaşık 1,5 Watt ısıtıcı gücü hesap etmelisiniz. İyi ısıtılan bir odada ise lire başına 1 Watt yeterli olacaktır. Örneği 100 litrelik bir akvaryum için soğuk bir adada 150 Watt'lık, ılık bir odada ise 100 Watt'lık bir ısıtıcı gerekecektir.

    Işıklandırma sistemi
    Diğer bitkiler gibi akvaryum bitkileri de fotosentez yoluyla besinlerini sentezleyebilmek için ışık enerjisi gerektirirler. Gün ışığı, görünümü bozan ve bitkilere zarar veren yosunların oluşmasına neden olduğu için akvaryumlar genelde doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirilir ve suni olarak aydınlatılırlar. Akvaryum kapağına takılan floresan lambaları en yaygın ışıklandırma yöntemidir. Bunun dışında, cıva buharlı (HQL) ve halojen (HQI) lanbalar da akvaryumlarda kullanılırlar. Güçlü ışığı ve spektrum özellikleriyle halojen lambalar daha çok deniz akvaryumlarında kullanılırlar.

    Akvaryum, hergün 10-12 saat aydınlatılmalıdır. En iyisi, ışıklandırma sistemini bir saatli şaltere bağlayarak ışıklandırmanın düzenli olmasını sağlamaktır. Düzenli saatlerde açılıp kapanan ışığa ve balıklar kısa zamanda uyum sağlayacaklardır. Hem yosun oluşumunu azaltmak, hem de akvaryumu daha geç saatlere kadar seyredebilmek için ışık öğlenleri bir iki saat kapatılabilir.

    Su ışığı absorbe eder. Akvaryumun tabanına kadar yeterli bir ışıklandırma istiyorsak ışık kaynağının gücünü akvaryumun yüksekliğine göre ayarlamalıyız. Bitkilerin türlerine göre ışık gereksinimleri farklıdır. Genelde bitkiler, düşük ışık şiddetiyle yetinenler, orta şiddette ve yüksek şiddette ışık şiddeti gerektirenler diye üç gruba ayrılırlar. Herhangi bir bitki türü tanıtılırken bu gruplardan hangisine girdiği belirtilir. Işık şiddeti lux birimiyle ölçülür.

    Grup Doğal ortamlarındaki ışık şartları Işık şiddeti (lux)
    Düşük doğada gölgede yaşayan türler 100 - 200
    Orta doğada yarı gölge yerlerde yaşayan türler 1000 - 3000
    Yüksek açıkta, güneş altında büyüyen türler 8000 -

    Tropik bölgelerde öğlenleri güneş altında ışık şiddeti 75000 lux'e kadar ulaşır.
    Bitkilerin sağlıklı gelişimi ve balıkların canlı renklerinin görülebilmesi için ışığın şiddeti kadar renk bileşenleri (spektrum özellikleri) de önem taşır.

    Floresan lambaları
    Son yıllarda, tatlı su ve deniz akvaryumları için uygun spektrum özelliklerinde birçok floresan lambası piyasaya çıkmıştır. Işıkta mavi tonlarının fazla olması yosunlanmayı hızlandırır. Bu yüzden ağırlık, kırmızı tonları üzerinde olmalıdır. Fakat yanlızca grolux (mor renkli) lambasının ışık şiddeti çoğu bitki türü için çok zayıftır; sıcak ya da soğuk günışığı lambalarıyla beraber kullanılmalıdır.

    Floresan lambalı aydınlatmada dikkat edilmesi gereken konular:

  • Günde 10-12 saat, düzenli saatlerde aydınlatma
  • Tabana kadar yeterli aydınlanma için akvaryum 60cm'den yüksek olmamalıdır
  • Floresan lambaları kullanıldıkça yaydıkları ışığın şiddeti azalır. Akvaryumda kullanılan lambalar en azından yılda bir yenilenmelidirler. Eski lambalar başka amaçlar için kullanılabilir
  • Parlak yüzeyli parabolik yansıtıcılarla ışık verimi arttırılabilir. Böylece enerjiden de tasarruf edilmiş olur.
  • Floresan lambalarının takıldığı sistem kaliteli, su geçirmez ve paslanmaz olmalıdır. Elektirik kaçakları olmamalıdır
  • Kullanılması gereken floresan lambası sayısı, akvaryumunuzun yüksekliğine, genişliğine ve sağlamak istediğiniz ışık şiddetine (Yüksek, Orta, Düşük) bağlıdır. Bu ilişkiyi aşağıdaki tabelada görebilirsiniz:

    Floresan lambalarının aralarındaki uzaklık akvaryumdaki suyun derinliği
    40 cm 50 cm 60 cm
    10 cm aşırı aşırı çok yüksek
    15 cm aşırı çok yüksek yüksek
    20 cm çok yüksek yüksek orta
    25 cm yüksek orta orta - düşük
    30 cm orta orta - düşük düşük
    40 cm orta - düşük düşük yetersiz

    Tabloda floresan reflektörleri (yansıtıcıları) kullanıldığı varsayılmıştır. Eğer yansıtıcı kullanılmıyorsa aynı ışık şiddetini elde etmek için yaklaşık iki kat daha çok lamba kullanmak gerekir.

    Cıva buharlı (HQL) lambaları
    Cıva buharlı lambalarla (HQL) yüksekliği 70 cm'ye kadar olan akvaryumlar aydınlatılabilirler. HQL gün ışığına yakın spektrumuyla bitki ve balıklar için ideale yakın bir aydınlanma sağlarlar. Bu lambaların bir avantaji da üstü açık akvaryumlarda kullanılabilmeleridir. Bu tip akvaryumlarda bazı bitki türleri suyun dışına doğru büyüyüp çok dekoratif bir görünüm verirler. Hatta bazı türler suyun dışında çiçek bile açarlar.

    Akvaryum bakımı için gerekli diğer malzemeler

  • Akvaryum sıcaklığını sürekli kontrol edebilmek için bir termometre
  • Balık kepçesi
  • Çeşitli balık yemleri
  • Işığı otomatik olarak belirli saatlerde açıp kapamak için bir saatli şalter
  • Tatile gidenler için otomatik yem makinası
  • Akvaryum kitapları!
    Düzenli su değişimleri için:
  • Sadece akvaryum için kullanılan, kesinlikle deterjanla temas etmemesi gereken bir kova ve keçeli bulaşık süngeri, 2-5 litrelik plastik bir su kabı, 2 metrelik akvaryum hortumu
  • Akvaryumunuzun yaklaşık %25 hacminde temiz bir su dinlendirme kabı
  • Su hazırlayıcı preparatlar , sıvı bitki gübresi
  • Akvaryum Sözlüğü

    strongfont color=#ff0000Abyssal Fishes:/font Okyanusların çok derinlerinde yaşayan balıklar. font color=redAcclimatization:/font Balığın yeni bir ortama veya farklı ilklim şartlarına adaptasyonu. font color=redAc...

    Akvaryum Yapımı

    Öncelikle yapıcağımız akvaryumun ebadına göre camın kalınlığını seçmeliyiz. Basit bir deneyim için 4mm cam uygundur 35 lt bir akvaryum için 80*40 bir akvaryum içinse 6mm yada 7 mm sağlamlık açısından gecerli bir ölçüdür.80*40 örneğinden...

    Akvaryum Donanımı

    colspan align=leftstrongspan =bredfont size=2 color=#d94600 face=VerdanaAKVARYUM DONANIMI/font/span/strong/colspanstrong/strong a name=B1span =bredstrongfont size=2 color=#d94600Cam akvaryum/font...

    Akvaryum Kurulumu

    p align=centerstrongAKVARYUM KURULUMU/strong/p pBir akvaryum kurmaya karar verdiysek, yapacağımız ilk şey evimizin hangi köşesine koyacağımıza karar vermektir. Bu bölge kesinlikle direk güneş ışığı almamalı, akvaryumla uğraşırken harek...

    Akvaryum Kimyası

    span =bredstrongfont size=2 color=#d94600AKVARYUM KİMYASI /font/strong pAkvaryum suyunun hazırlanması/p/spanfont size=2 Şehir sularında bulunan klor ve ağır metaller bitki ve balıklar için zehirlidir. Bu suyun ilk önc...

    Akvaryum Suyu

    pNötr suyun pH(asit ve alkali) derecesi 7 dir.pH derecesi 7 den aşağı düştükçe asit oranı,yukarıya çıktıkça da alkali oranı artar.Fazla asitli ve alkali sular kadar nötr sularda balıklar için uygun değildir./p pAkvaryum suyunda bir miktar ...

    Akvaryumda Azot Çevrimi

    Akvaryum bakımının en önemli sorunu, içinde yaşayan canlıların biyolojik atıklarının idaresidir. Balıkların, omurgasızların, mantarların ve bazı bakterilerin atıkları amonyak şeklinde azot içerir ve bu atıklar azot çevrimine girer. Amonyak aynı za...

    Akvaryum İçin Balık Seçimi

    Bazı balık türleri aşırı saldırgan ya da çekingen olmaları veya çok özel akvaryum koşulları gerektirmeleri nedenleriyle ancak hemcinsleriyle bir arada tutulabilirler. pBirçok balık türü de diğer uyumlu türlerle birlikte rahatlıkla bir akvaryumu ...

    Akvaryumda Biyolojik Denge

    Akvaryumdaki balıklar, bitkiler ve mikroorganizmalar, biribirleriyle biyolojik etkileşim içindedirler. Amaç, akvaryum ekolojisi içinde biribirlerini tamamlayan bütün bu canlıları uyum içinde yaşatabilmektir. Akvaryumdaki iki temel biyolojik dön...

    Akvaryum Bakımı

    span =bredstrongfont size=2 color=#d94600AKVARYUM BAKIMI/font/strong/span Biyolojik dengesi oturmuş, balıkları, bitkileri ve dekorasyonu tamamlanmış, kısacası düzene girmiş bir akvaryumun bakımı fazla çaba gerektirmez. Fak...